Digitalk Inteview 2023: Οι υπηρεσίες Cloud αποτελούν προϋπόθεση για τη χρήση AI

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις δυνατότητες, τις πραγματικές εφαρμογές και τις καλές πρακτικές στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια του master class AI Explained

Πώς αντιλαμβάνονται οι βουλγαρικές εταιρείες την τεχνητή νοημοσύνη, πώς αλλάζει το επιχειρηματικό περιβάλλον και ποιες θα είναι οι συνέπειες της αυξημένης χρήσης της στο μέλλον; Σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις απαντά ο Ivo Zimbilev, Διευθύνων Συνεργάτης και Εμπορικός Διευθυντής στο Cloud Office στη συνέντευξή του στο Digitalk το 2023. Ως συνδιοργανωτές του αποκλειστικού master class AI Explained, που ετοιμάστηκε από την Digitalk και το «Capital», είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε αυτήν τη συνέντευξη μαζί σας και εδώ. Μπορείτε να βρείτε τη συνέντευξη στα βουλγαρικά στην ιστοσελίδα του Digitalk.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις δυνατότητες, τις πραγματικές εφαρμογές και τις βέλτιστες πρακτικές στην υλοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια του αποκλειστικού masterclass AI Explained, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου. Οι εγγραφές για αυτό είναι πλέον ανοιχτές και το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στο τέλος του αυτή την εβδομάδα. Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα της εκδήλωσης για περισσότερες πληροφορίες.

Κύριε Zimbilev, πώς αλλάζει η τεχνητή νοημοσύνη το επιχειρηματικό περιβάλλον;

Από τη δημιουργία και τον ορισμό του όρου «τεχνητή νοημοσύνη», ήδη από τη δεκαετία του '50 του περασμένου αιώνα, το θέμα έχει ενθουσιάσει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μου, ήταν εξαιρετικά επίκαιρο την τελευταία δεκαετία. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει διαποτίσει την καθημερινότητά μας, από δημοφιλείς φωνητικούς βοηθούς και bot εξυπηρέτησης πελατών μέχρι αυτόνομα αυτοκίνητα. Η αλλαγή στο επιχειρηματικό περιβάλλον εκφράζεται σε αυξημένη παραγωγικότητα, αυξημένη ταχύτητα πρόσβασης στην αγορά (time to market), βελτιωμένη ποιότητα. Οι εταιρείες που προσαρμόζονται πιο γρήγορα σε ένα τόσο μεταβαλλόμενο περιβάλλον θα αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα και αυξημένη ανταγωνιστικότητα.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις σας, πώς προσαρμόζονται οι βουλγαρικές εταιρείες στις νέες ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία; Είναι έτοιμη η επιχείρηση στη χώρα μας να επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη;

Αυτή τη στιγμή, το Cloud Office παρέχει λύσεις για περισσότερες από 500 εταιρείες στην περιοχή, εκ των οποίων οι 300 περίπου εδρεύουν στη Βουλγαρία. Κατά τη γνώμη μου, η προσαρμογή είναι σε διαφορετικό επίπεδο τόσο από την άποψη του μεγέθους των επιχειρήσεων όσο και από την άποψη του τομέα δραστηριότητας. Οι μεγάλες εταιρείες και ο δημόσιος τομέας προσεγγίζουν παραδοσιακά την καινοτομία πιο συντηρητικά. Παράλληλα, η ετοιμότητα σε τεχνολογικό επίπεδο δεν είναι τέτοια ώστε τέτοιες λύσεις να μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα και γρήγορα. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτού του τομέα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί απαρχαιωμένες λύσεις με εσωτερική υποδομή και η τεχνητή νοημοσύνη δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη εκτός των τάσεων των τσιτάτων.

Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι εταιρείες που ιδρύθηκαν την τελευταία δεκαετία που βασίζονται στο cloud και είναι εντελώς ψηφιακές από την ίδρυσή τους. Για αυτούς, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα φυσικό εξάρτημα που διευκολύνει περαιτέρω την εργασία και αυξάνει την παραγωγικότητα. Το Generative AI (Gen AI), το οποίο ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Χρησιμοποιώντας μόνο μία από τις εκατοντάδες εφαρμογές αυτή τη στιγμή - και το Google Workspace διαθέτει Duet AI και Office 365, Copilot - λύσεις μέσω των οποίων μπορούν να δημιουργηθούν παρουσιάσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σημειώσεις και πρακτικά συσκέψεων, περιλήψεις εσωτερικής ή εξωτερικής επικοινωνίας με εξαιρετική ακρίβεια . Αν και αυτό μπορεί να μην φαίνεται καθημερινό για κάποιους, φανταστείτε, αντί να αφιερώσετε δύο ώρες για να φτιάξετε μια παρουσίαση για έναν πελάτη ή διευθυντή, να αφιερώσετε 10 λεπτά κάνοντας μικρές αλλαγές. Τώρα πολλαπλασιάστε αυτόν τον χρόνο με τον αριθμό των εργαζομένων και τις εργάσιμες ημέρες ανά έτος. Φαίνεται σαν να έχετε διπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων, γιατί τώρα είναι επικεντρωμένοι στους στόχους τους, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία και δεν εκτελούν καθημερινές εργασίες.

Αυτές είναι οι τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στη Βουλγαρία να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αφορούν τα δημογραφικά στοιχεία και την πρόσληψη προσωπικού. Και ενώ αυτό το στοιχειώδες παράδειγμα είναι μια σχετικά λύση plug & play για εταιρείες που ήδη χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud, φανταστείτε πόσο δύσκολο θα ήταν αυτό εάν ο οργανισμός χρησιμοποιούσε μια εσωτερική υποδομή «όπως παλιά». Παραδείγματα οπτικών επιθεωρήσεων, εξυπηρέτησης πελατών, ιατρικών διαγνωστικών και πολλών άλλων είναι πανομοιότυπα. Στις παρατηρήσεις μου, το ROI στην τεχνητή νοημοσύνη πολλαπλασιάζεται και ξαφνικά μετά την ενσωμάτωση. Για να απαντήσουμε ευθέως στο ερώτημα - η τάση για επένδυση τόσο σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης όσο και σε λύσεις που βασίζονται στο cloud είναι υψηλή όταν υπάρχουν τα προαπαιτούμενα - στελέχη με οραματισμό.

Αναφέρατε ότι οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα είναι πιο συντηρητικοί απέναντι στην τεχνολογία. Ποιοι κλάδοι δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ποιοι υστερούν; Και ποιες θα είναι οι συνέπειες για το τελευταίο;

Τους τελευταίους 6 μήνες, έχουμε ολοκληρώσει δεκάδες έργα σε όλους σχεδόν τους τομείς - fintech, ενέργεια, ασφάλειες, χρηματοοικονομικά, e-retail, media και επικοινωνία, BPO και φυσικά - στον τομέα της τεχνολογίας. Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κλάδος που να μην ενδιαφέρεται για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι διαφορές είναι περισσότερο στην τεχνολογική ετοιμότητα, τις εσωτερικές δυνατότητες και το χρονικό πλαίσιο που εξετάζουν οι διάφοροι τομείς. Η επιθυμία υπάρχει σε όλους, αλλά δεν έχουν απομονώσει όλοι μια κατάλληλη εφαρμογή της τεχνολογίας. Έχουμε μεγάλο αριθμό τέτοιων ερευνών - θέλουμε να ενσωματώσουμε την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά το σενάριο που θα εξυπηρετήσει δεν είναι ένα εντελώς ξεκάθαρο ερώτημα. Για να ανταποκριθούμε στη ζήτηση και ταυτόχρονα να στοχεύσουμε τους πελάτες μας, έπρεπε να αναπτύξουμε μια μεθοδολογία μαζί με τους συναδέλφους της Google, η οποία είναι σε γενικές γραμμές: ευθυγράμμιση της στρατηγικής, εκτέλεση σχεδίου δράσης και εργασία POC/MVP. Με αυτό, καταφέραμε να μειώσουμε τον χρόνο από την ιδέα μέχρι την αρχική υλοποίηση σε δύο εβδομάδες.

Όσον αφορά τους κλάδους που υστερούν, δεν έχω δει ακόμη ενδιαφέρον από το δημόσιο. Σε ό,τι αφορά τα ολοκληρωμένα έργα, φυσικά, ο τομέας της τεχνολογίας είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης για μένα. Όσον αφορά τις συνέπειες, κατά τη γνώμη μου η διαχωριστική γραμμή δεν θα είναι σε κλαδική βάση αλλά σε εταιρικό επίπεδο. Καλά ιστορικά παραδείγματα κάποτε επιτυχημένων εταιρειών που έχασαν τις τεχνολογικές τάσεις της εποχής είναι η Blackberry και η Kodak - και όλοι ξέρουμε τι τους συνέβη.

Ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα που θα φέρει στις εταιρείες η εφαρμογή λύσεων τεχνητής νοημοσύνης; Είναι η τεχνητή νοημοσύνη εγγύηση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας;

Αυξημένη παραγωγικότητα, εξαιρετική ποιότητα και προβλεψιμότητα. Καλά παραδείγματα πέρα ​​από αυτά που αναφέρθηκαν είναι - οπτική επιθεώρηση στην παραγωγή, βοήθεια για τη διάγνωση ασθενειών από οπτικά αποτελέσματα, διάφορα μοντέλα πρόβλεψης από την προσομοίωση επιτυχίας εκστρατειών μάρκετινγκ, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, πιθανότητα δράσης - μελλοντική αγορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο ή τάση διεξαγωγής δραστηριότητας από τους χρήστες online. Οι εφαρμογές και τα οφέλη είναι πολλά, αλλά ταυτόχρονα τα αποτελέσματα δεν είναι εγγυημένα. Η επιτυχία τέτοιων έργων σχετίζεται άμεσα με τη γνώση των ειδικών που απομονώνουν την εφαρμογή μιας τεχνολογίας, πραγματοποιούν την υλοποίηση και συνεχίζουν να χτίζουν πάνω στην αρχική λύση.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν συχνότερα οι επιχειρήσεις κατά την υλοποίηση ενός έργου που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη; Πώς μπορούν αυτές οι δυσκολίες να ξεπεραστούν ή να αποφευχθούν;

Συνήθως οι προκλήσεις σχετίζονται με διάφορες πτυχές: ποια σενάρια ή διαδικασία είναι κατάλληλα για τέτοια έργα. υπάρχει ανάγκη για AI ή είναι θέμα αυτοματισμού, γνώση της τεχνολογίας του εσωτερικού προσωπικού, το τίμημα για τις υποδομές. Μια καλή προσέγγιση για να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις είναι ένα υβριδικό μοντέλο μεταξύ ισορροπημένων εσωτερικών πόρων και ενός έμπειρου συνεργάτη στον τομέα που καθοδηγεί και διευκολύνει την εφαρμογή, διατηρώντας παράλληλα τη γνώση μέσα στον ίδιο τον οργανισμό.

Κλείνοντας, ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την επόμενη χρονιά όσον αφορά την επιχειρηματική υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης;

Τόσο στη Βουλγαρία όσο και σε όλο τον κόσμο, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις των οποίων οι λύσεις βρίσκονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Βλέπω μια σταθερή τάση αυξημένου ενδιαφέροντος που πιστεύω ότι θα αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους 12 μήνες. Φανταστείτε το ακόλουθο παράδειγμα: ανταγωνιζόμενες επιχειρήσεις Α και Β. Η επιχείρηση Α άρχισε ξαφνικά να παράγει περισσότερες (ή να παρέχει περισσότερες υπηρεσίες), αυξάνοντας σημαντικά την ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών της, μειώνοντας το λειτουργικό της κόστος και αυτά τα κεφάλαια κατευθύνονται στην επιχειρηματική ανάπτυξη, μάρκετινγκ ή ανάπτυξη προϊόντος. Η εταιρεία Β βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιλογή να αφήσει τα πράγματα ως έχουν και να χάσει έδαφος ή να κοιτάξει προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα ας πάρουμε αυτό το παράδειγμα σε τομείς όπου υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες ανταγωνιστικές εταιρείες. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν λίγες εταιρείες με αποδεδειγμένες ικανότητες στον τομέα και θα είναι πρόκληση να ανταπεξέλθουμε στη ζήτηση. Κατά τη γνώμη μου, αυτή η τάση θα συνεχιστεί όχι μόνο το επόμενο έτος, αλλά τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, έως ότου η ζήτηση και η προσφορά εξισορροπηθούν μέσω της αυξημένης προσφοράς.

What benefits do we get when switching to Google Workspace

In this article, you can learn all the benefits you could receive if you decide that you want to joi...

Read more
The Future of Gmail

Google brought email, chat, voice & video calling together. Also, there are added Rooms, so you can ...

Read more